Zalogowany jako: gość

Forum

Wątek: naleśniki, jak to zrobić na patelnii?

Wróć do listy wątków

1 z 1

1 z 4: JM

Hej, tak jak w temacie, radzę sobie z obruceniem, natomiast wylanie tego ciasta na patelnię aby rozlało się równo w miarę a nie np. tylko na połowę to jakaś czarna magia, szczegulnie że różna gęstość ciasta wyjdzie i przez to wiele razy miałem tak że zbyt szybko się ścinało albo spływało na jedną stronę i wychodził nieładny. Jak wy sobie radzicie z tym pysznym daniem?

27.01.2024 21:53

2 z 4: Zuzler

Jakkolwiek to nie brzmi, trzeba zrobić takie ciasto, które się samo rozleje. Ewentualnie lekko podnieść patelnię i nia tak jakby pokolebać delikatnie, żeby się jeszcze rozprowadziło. Problem w tym, że mi w prktyce i tak zawsze wychodziły tylko grube bezkształtne placki. ALe smakowały jak trzeba, więc się tym nie przejmowałam. :D

28.01.2024 00:15

3 z 4: matius

Albo słyszalem wersję, aby strzykafką pobraći ze strzykafki wycisnąć na środek patelni.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
31.01.2024 17:08

4 z 4: grzegorzm

Ostatnio robiłem naleśniki i do tego jak do wielu rzeczy trzeba praktyki. Kiedyś jak próbowałem to wychodziły mi różne ksztauty a teraz, nie wszystkie, ale większość była prawie kołami na wielkość patelni. Ważne, że ciasto właśnie nie może być za żatkie bo się nie rozprowadzi. Trzeba to wylać na patelnię najlepiej jakąś chohlą, przynajmniej ja tak robię, pewnie zależy jakiej wielskości jest patelnia, podnieść patelnię i po przechylać na każdą stronę. Jak się to opisuje to wydaje się dość trudne, ale to serio trzeba trochę po próbować.

14.03.2024 16:59

Wróć do listy wątków

1 z 1


Nawigacja


Copyright (©) 2014-2024, Dawid Pieper