Zalogowany jako: gość

Forum

Wątek: Gotowanie kukurydzy

Wróć do listy wątków

1 z 1

1 z 7: Numernabis

Zapewne nie jestem wyjątkiem i uwielbiam gotowaną kukurydzę, ale niegdy nie udało mi się osiągnąć efektu takiego jak te kukurydze, które kupuję. Są takie miękkie, rozpływają się w ustach, a w domu nie ma takiej możliwości.
Może ktoś zna sposób, sprawdzony, jak ugotować właśnie tak kukurydzę.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
25.07.2023 21:13

2 z 7: Zuzler

W KFC są chyba robione na moocnej parze, może być, że pod ciśnieniem dodatkowo.

26.07.2023 00:33

3 z 7: piecberg

Kukurydzę surową trzeba najpierw zamrozić a po odmrożeniu stanie się słodsza i zachowa słodycz. Gotować w wodzie z cukrem maksymalnie 10 min, dłużej nie gotujemy bo kukurydza będzie twarda. Po ugotowaniu, kukurydzę polewamy rozpuszczonym gorącym masłem. Może być też masło z bułką tartą. Troszkę solimy.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
26.07.2023 15:30

4 z 7: Numernabis

O, podsunęłaś mi pomysł, że na to nie wpadłem, ugotuję ją na parze w termomixie :)

-- (Zuzler):
W KFC są chyba robione na moocnej parze, może być, że pod ciśnieniem dodatkowo.

--
O, s
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
26.07.2023 16:20

5 z 7: magmar

To może być pyszne! Dzięki!
-- (piecberg):
Kukurydzę surową trzeba najpierw zamrozić a po odmrożeniu stanie się słodsza i zachowa słodycz. Gotować w wodzie z cukrem maksymalnie 10 min, dłużej nie gotujemy bo kukurydza będzie twarda. Po ugotowaniu, kukurydzę polewamy rozpuszczonym gorącym masłem. Może być też masło z bułką tartą. Troszkę solimy.

--
Wojna to pokój. wolność to niewola. Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
28.07.2023 12:33

6 z 7: MarOlk

Ale gotować od razu zamrożoną czy dać jej czas na rozmarznięcie?
Każdy ma swoje Wejherowo.
28.07.2023 12:35

7 z 7: Numernabis

Nigdy nie mroziłem ikukurydza była słodka, oczywiście zależy od gatunku, nie mogłem jedynie osiągnąć takiej super miękkości jak kupna.
Rozmawiałem ze znajomym w międzyczasie i On twierdzi, że jak gotuje to wrzuca kukurydzę na wrzątek i gotuje 5 minut i jest super.
Ja zrobiłem jak napisałem w termomixie, trwa to niestety bo na parze 25 minut i jest prawie idealna, bardzo miękka, jeszcze się nie rozpływa, ale już wystarczająco miękka, soczysta i bez mrożenia.
Ja akurat lubię po prostu kolbę nieco posypaną solą i to w zupełności zaspokaja mój głód kukurydzy, żadnej innej formy nie przyjmuję, żadnego smarowania, polewania itp.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
28.07.2023 13:07

Wróć do listy wątków

1 z 1


Nawigacja


Copyright (©) 2014-2024, Dawid Pieper