Zalogowany jako: gość

Forum

Wątek: Łatwe obieranie jajek

Wróć do listy wątków

1 z 1

1 z 5: Numernabis

Zapewne część z Was już zna ten sposób, ale są pewnie i tacy którzy go nie znają.
Jak wiadomo świerze jajka trudno się obierają, skórka odrywa się wraz z jajkiem i po obraniu takie jajo nieciekwawie wygląda i samo obranie trochę trwa.
Można temu w prosty sposób zaradzić.
Po ugotowaniu jaj, przelewamy je zimną wodą, jak już są nieco przestudzone (nie mogą być gorące) wsadzamy jajko do szklanki z wodą lub słoika z wodą, tak aby jajko/jajka były przykryte tą wodą i energicznie potrząsamy przez kilka sekunt.
Teraz skorupka pięknie odejcie, jajko niemal wyskoczy ze skorupki :).

Sprawdziłem to osobiście niejednokrotnie i to działa, sprawdzałem na jajkach wiejskich od znajomej, powyższym sposobem kilka chwil, kiedy próbowałem obrać w tradycyjny sposób skubiąc jajko było całe zmasakrowane.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
26.03.2023 12:54

2 z 5: mustafa

A woda do gotowania solona czy nie? Bo mnie tak uczono.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
09.04.2023 23:17

3 z 5: Numernabis

Wedle uznania, można, ale nie trzeba, na pewno solona woda jeszcze ułatwi obieranie w ten sposób. Poza tym woda posolona spowoduje, że w razie pęknięcia jajka podczas gotowania to nie wypłynie ze skorupki.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
10.04.2023 09:34

4 z 5: Julitka

@Numernabis O kurcze, muszę wypróbować! A to nie niszczy jakichś tam walorów odżywczych jajka?
***Niezależnie od tego, czy zbudujesz swój dom na piasku czy na skale, przyjdzie burza.
12.04.2023 15:04

5 z 5: Numernabis

Nie, nie traci żadnych walorów :)
Takie stłuczenie powoduje, że woda dostaje się między popękaną skorupkę, a jajko i cały proces obierania staje się łatwiejszy.
Poniżej wyjaśnienie w czym tkwi problem z tym obieranem, skopiowane z neta.

Powód, za którym stoi trudność w obieraniu jajek, ukryty jest w kwasowości jajka. Neutralne pH oznaczane jest na poziomie 7 – wszystko poniżej tej liczby jest bardziej kwasowe, powyżej – zasadowe.

Jajka świeżo zebrane, mające do 3 dni, mają niższe pH – są bardziej kwasowe. Im starsze jajko, tym wyższa jest jego zasadowość. Wzrost zasadowości może wynikać z uszkodzeń skorupki, które z czasem mogą powstawać. Ulatnia się wtedy dwutlenek węgla, co wpływa na wzrost pH.

Jajko pod skorupką ma błonkę, która zawiera duże ilości keratyny – kwaśne środowisko wzmacnia ową błonę. W świeżym jajku w tracie gotowania keratyna wiąże się z białkiem, przez co ciężko je później od siebie oddzielić.

Sklepowe jajka mają około 7–9 dni, w nich zasadowość jest większa, dlatego wiązania keratyny są słabsze i ugotowane białko łatwiej oddziela się od błony.


Parę innych przydatników kuchennych wstawiłęm na swojego bloga w tej tematyce
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
12.04.2023 15:38

Wróć do listy wątków

1 z 1


Nawigacja


Copyright (©) 2014-2024, Dawid Pieper