Zalogowany jako: gość

Forum

Wątek: Smażenie na głębokim tłuszczu

Wróć do listy wątków

1 z 1

1 z 16: Kat

Ostatnio nurtuje mnie czy ktoś z niewidomków mierzył się z tym tematem. Kusi mnie, żeby może coś z okazji tłustego czwartku usmażyć, ale obawiam się, że to przekracza moje umiejętności kulinarne.
Rzecz jasna mam alternatywę dla smażonych pączków i nie są to pączki kupne, ? ale jestem ciekawa czy ktoś jednak ten temat ogarnia samodzielnie.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
10.02.2021 15:55

2 z 16: Zuzler

Ogarniałam frytki i pączki. Tak naprawdę nie ma szczególnej różnicy w obsłudze między głębokim tłuszczem i garnkiem z wodą. Tu i tu trzeba po prostu złowić wszystko, tylko wrzucanie mokrego na tłuszcz może się tragicznie skończyć. W pewnym momencie wycwaniłam się i ogarnęłam po prostu takie głębokie druciane sitko, w które wrzucałam wszystko, co miało być usmażone i zanurzałam je w garnku. Coś jak to sitko od garnka do gotowania na parze, tylko głębsze, żeby sięgało głębiej i z większymi oczkami, żeby nie wyciągać frytek razem z połową oleju. Kiedy wyciągnąć też nie miałam większych problemów z określeniem. Frytki po prostu zaczynają pachnieć tak, jak pachnieć powinny i można wyczuć czymś tam, co wetknie się w garnek i zamiesza, że zaskorupiają się na wierzchu. Łatwo wyczuć moment, w którym to następuje, bo one najpierw są twarde, bo surowe, potem mięciutkie, a na koniec... No takie jak trzeba, czyli chrupiące i spieczone. Pączki niestety robiłam tylko raz, ale gdy przyjęłam, że poczekam aż będą takie spieczone i jeszcze trochę, żeby doszły w środku, to się naprawdę udały.

10.02.2021 18:22

3 z 16: Julitka

Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.
***Niezależnie od tego, czy zbudujesz swój dom na piasku czy na skale, przyjdzie burza.
10.02.2021 19:29

4 z 16: misiek

Ale mówisz o takich z ziemniaków własnoręcznie krojonych, czy o kupnych do smarzenia?
-- (Julitka):
Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--
Po co na świecie są białe koty? Po to, by czarni też mogli mieć pecha.
10.02.2021 19:48

5 z 16: Kat

W zasadzie od smażenia na głębokim tłuszczu to mam męża, on zawsze te tematy ogarnia
-- ale no, wykazać się chciałam i, raczej sobie daruję, szczególnie, że moja alternatywa dla tłustych pączków wydaje mi się równie smaczna.
(Julitka):Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
10.02.2021 21:03

6 z 16: mucha

do frytek to najlepszym pomysłem jest frytkownica moim zdaniem a nie jakieś garnki

11.02.2021 01:45

7 z 16: misiek

Słusznie
-- (mucha):
do frytek to najlepszym pomysłem jest frytkownica moim zdaniem a nie jakieś garnki

--
Po co na świecie są białe koty? Po to, by czarni też mogli mieć pecha.
11.02.2021 05:32

8 z 16: misiek

Powiesz jaka?
-- (Kat):
W zasadzie od smażenia na głębokim tłuszczu to mam męża, on zawsze te tematy ogarnia
-- ale no, wykazać się chciałam i, raczej sobie daruję, szczególnie, że moja alternatywa dla tłustych pączków wydaje mi się równie smaczna.
(Julitka):Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--

--
Po co na świecie są białe koty? Po to, by czarni też mogli mieć pecha.
11.02.2021 05:33

9 z 16: Julitka

Takie z ziemniaków. I ja wolę z patelni. I tyle!
***Niezależnie od tego, czy zbudujesz swój dom na piasku czy na skale, przyjdzie burza.
11.02.2021 08:57

10 z 16: Kat

Pączki serowe z piekarnika. Wyszły całkiem smaczne.
-- (misiek):
Powiesz jaka?
-- (Kat):
W zasadzie od smażenia na głębokim tłuszczu to mam męża, on zawsze te tematy ogarnia
-- ale no, wykazać się chciałam i, raczej sobie daruję, szczególnie, że moja alternatywa dla tłustych pączków wydaje mi się równie smaczna.
(Julitka):Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--

--

--
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
11.02.2021 17:04

11 z 16: misiek

Serowe?
-- (Kat):
Pączki serowe z piekarnika. Wyszły całkiem smaczne.
-- (misiek):
Powiesz jaka?
-- (Kat):
W zasadzie od smażenia na głębokim tłuszczu to mam męża, on zawsze te tematy ogarnia
-- ale no, wykazać się chciałam i, raczej sobie daruję, szczególnie, że moja alternatywa dla tłustych pączków wydaje mi się równie smaczna.
(Julitka):Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--

--

--

--
Po co na świecie są białe koty? Po to, by czarni też mogli mieć pecha.
11.02.2021 19:56

12 z 16: Kat

Dokładnie tak. Ich główny składnik stanowi twaróg.
-- (misiek):
Serowe?
-- (Kat):
Pączki serowe z piekarnika. Wyszły całkiem smaczne.
-- (misiek):
Powiesz jaka?
-- (Kat):
W zasadzie od smażenia na głębokim tłuszczu to mam męża, on zawsze te tematy ogarnia
-- ale no, wykazać się chciałam i, raczej sobie daruję, szczególnie, że moja alternatywa dla tłustych pączków wydaje mi się równie smaczna.
(Julitka):Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--

--

--

--

--
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
11.02.2021 20:28

13 z 16: grzegorzm

Ja robię frytki na głębokim tłuszczu, właśnie w takim koszyczku i wychodzą dobre. Ostatnio nawed sajgonki zdażylo mi się w taki sposób smażyć.

11.02.2021 20:45

14 z 16: misiek

W życiu nie jadłem pączka z białym serem, ale brzmi ciekawie.
-- (Kat):
Dokładnie tak. Ich główny składnik stanowi twaróg.
-- (misiek):
Serowe?
-- (Kat):
Pączki serowe z piekarnika. Wyszły całkiem smaczne.
-- (misiek):
Powiesz jaka?
-- (Kat):
W zasadzie od smażenia na głębokim tłuszczu to mam męża, on zawsze te tematy ogarnia
-- ale no, wykazać się chciałam i, raczej sobie daruję, szczególnie, że moja alternatywa dla tłustych pączków wydaje mi się równie smaczna.
(Julitka):Ja robiłam frytki i zawsze mi się udawały, chociaż trochę były czasem niedopieczone. Ale to chyba wina złego mieszania.

--

--

--

--

--

--
Po co na świecie są białe koty? Po to, by czarni też mogli mieć pecha.
12.02.2021 02:58

15 z 16: fantasma467

Pączki z białym serem polecam, pycha. Ser dodany do ciasta, nie jako nadzienie.

27.02.2021 19:18

16 z 16: piecberg

Do frytek potrzebna jest odpowiednia temperatura oleju czyli 160 stopni. Jeśli będzie niższa, frytki nie będą chrupiące tylko miękkie nasączone olejem. Fffffffffuuuuuuu.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
24.10.2021 08:59

Wróć do listy wątków

1 z 1


Nawigacja


Copyright (©) 2014-2024, Dawid Pieper