Zalogowany jako: gość

Forum

Wątek: Chleb w jajku

Wróć do listy wątków

1 z 3

Następna

1 z 48: djsenter

Witam,
Uwielbiam chleb w jajku, i zdecydowałem się, że wkońcu sam zacznę go robić bez pomocy matki.
Problem jest taki, że kiedy się wrzuci chleb obtoczony jajkiem na patelnie skfierczącego oleju, on często pryska, pluje, coś w tym stylu.
Jest to cholernie nie bezpieczne, a to co innego niż tosty, i akurat chciałbym zjeść chleb w takiej formie.
Co byście polecili?
Jest w ogóle jakiś na to sposób po niewidomemu?
INFJ
13.12.2020 09:56

2 z 48: balteam

Jakoś mocno nie pryska, najpierw wysusz patelnię jeśli ją myłeś przed chwilą, potem polej olejem, następnie włącz ją i wrzuć ten chleb, poczekaj chwilę żebyś kilka razy nie musiał przekładać chleba z jednej na drugą strony, bo po prostu będze gorący. No i tyle.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
13.12.2020 10:00

3 z 48: djsenter

Tylko ja właśnie pamiętam, że jak z matką robiłem to pryskał, i babka od orientacji i temu podobnych mówiła, że lepiej tego nie robić.
Czy to jest po prostu kfestia smażenia tego w jakiś sposób, żeby powstrzymać te pryskanie?
INFJ
13.12.2020 10:05

4 z 48: ewelinka

zawsze będzie pryskało. uroki smażenia.

13.12.2020 14:16

5 z 48: papierek

weź na mniejszym ogniu, będzie wolniej, ale i mniej pryskać
po co mi sygnatura?
13.12.2020 14:35

6 z 48: djsenter

Dzięki kochani, udało się bez pryskania :D
Były pyszne, chociaż jedna się rozwaliła, zapewne za długo była zamoczona w jajku
INFJ
13.12.2020 14:37

7 z 48: Zuzler

Jeszcze możesz spróbować włożyć ten chleb nie na gorący tłuszcz, tylko na zimny. Nie zaszkodzi mu, a nwet jeśli zacznie pryskać, to Ciebie już tam nie będzie. ;) A tak poza tym, nie słuchaj mądrych ludzi, opowiadających, żę czegoś lepiej nie robić. Dobrze to robi na odkrywanie sposobów, żeby coś właśnie zrobić.

14.12.2020 12:23

8 z 48: tomecki

są też pokrywki na patelnie z małymi dziurkami coby powietrze dochodziło, ale jednak tłuszcz nie pryskał.

14.12.2020 12:24

9 z 48: Zuzler

No tak, tylko co z tego, skoro pryska najbardziej przy przewracaniu?

14.12.2020 12:45

10 z 48: Julitka

Ja w momencie przewracania zawsze daję ogień na minimum, tym samym zmniejszając ryzyko pryskania.
***Niezależnie od tego, czy zbudujesz swój dom na piasku czy na skale, przyjdzie burza.
14.12.2020 13:26

11 z 48: mustafa

Może nie żucaj tego na olej a połóż. Zimny olej odradzam, moim zdaniem będzie się przyklejać do patelni.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
16.12.2020 20:12

12 z 48: Zuzler

Twoim zdaniem będzie się przyklejać, a ja to sprawdzałam wielokrotnie i tak nie było.

16.12.2020 20:13

13 z 48: Kat

Często smażę chleb w jajku i jakiegoś nadmiernego pryskania nie zauważyłam. Owszem, zdarza się, ale nie jest to jakoś nagminne. Możliwe, że jeśli nie są to jajka prosto z lodówki, a powiedzmy, w temperaturze pokojowej, to pryskania będzie mniej.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
17.12.2020 11:58

14 z 48: grzegorzm

Jakoś na początku jak zaczynałem kuchenne przygody to rzeczywiście pryskało, a teraz zastanawiam się jak to możliwe i co takiego robiłem, że kiedyś pryskało a teraz nie.

21.12.2020 21:05

15 z 48: adelcia

eeej szkoda że nie zrobiłeś nagrania, boja równieś je uwielbiam, ale nawet jeżeli
-- moczyła bym je w tym jajku niewiadomo jak, to po upieczeniu wyglłdają bardziej jak grzanky aniś jak chleb w jajku.
jakby to jajko gdzieś znikneło.(djsenter):
Dzięki kochani, udało się bez pryskania :D
Były pyszne, chociaż jedna się rozwaliła, zapewne za długo była zamoczona w jajku

--

19.01.2021 23:25

16 z 48: ewelinka

jak ja będę robiła, to zrobię nagranie.

20.01.2021 08:56

17 z 48: adelcia

ale superansko juz teraz sie ciesze.
-- (ewelinka):
jak ja będę robiła, to zrobię nagranie.

--

20.01.2021 22:54

18 z 48: Celtic1002

Chleb w jajku opanowałam chyba niemal do perfekcji. :D
Nie no, trochę żartuję, ale serio, bardzo fajnie się go robi.
Pryskać czasem pryska, wiadomo, co nie pryska, ale tylko raz prysło tak, że miałam ślad nad okiem. :)
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę." Anna Frankowska
14.03.2021 17:49

19 z 48: MarOlk

Pryskać zawsze będzie pryskać. Taki to urok
Każdy ma swoje Wejherowo.
26.09.2021 21:02

20 z 48: adelcia

może się podzielisz nagraniem?
-- (Celtic1002):
Chleb w jajku opanowałam chyba niemal do perfekcji. :D
Nie no, trochę żartuję, ale serio, bardzo fajnie się go robi.
Pryskać czasem pryska, wiadomo, co nie pryska, ale tylko raz prysło tak, że miałam ślad nad okiem. :)

--

26.09.2021 22:18

Wróć do listy wątków

1 z 3

Następna

Nawigacja


Copyright (©) 2014-2024, Dawid Pieper